I fokus
Här får du en inblick i Fact ups inspirationskällor. Vi delar med oss av det som motiverar och engagerar oss, från stora visioner till små vardagliga insikter, för att inspirera till reflektion och diskussion. Här samlar vi boktips, artiklar och inlägg som stödjer vår mission att stärka bildning och samhällsgemenskap. Följ med oss på denna resa av kontinuerligt lärande och kunskapsutbyte – vi ser fram emot att inspirera er!
I fokus
Här får du en inblick i Fact up!s inspirationskällor. Genom att dela med oss av vad som motiverar och engagerar oss, från stora visioner till små vardagliga instinkter, hoppas vi kunna inspirera och engagera dig.
Boktips!
Vi på Fact up älskar att dela med oss av inspirerande böcker som kan berika förståelse och insikter om världen samt bidra till reflektioner och diskussioner. Här är några av våra favoritboktips som vi varmt rekommenderar"!
Med Fact up! - Ta tillbaka sanningen! pekar Bodil Jönsson framåt mot en kunskapsrenässans. Valrörelsen i USA fick många av oss att känna det som att hjärtat satt i halsgropen. Skulle verkligen falska ryktesspridningar på nätet kombineras med intensiv hets mellan olika grupper kunna omintetgöra både respekten för fakta och allt det övriga som århundraden av kunskaps- och utbildningsinsatser lett till? Och hur kan vi förhindra att motsvarande rysare inträffar också i Sverige? Boken kan ses som en given fortsättning av Bodil Jönssons bok “Så fint att kunskap finns” från 2023.
När Den narcissistiska kulturen publicerades första gången 1979, hyllades den amerikanske historieprofessorn Christopher Lasch (1932-1994) som en biblisk profet av Time Magazine. Laschs identifiering av narcissism som inte bara en individuell sjukdom, utan också en växande social epidemi, var banbrytande. Boken beskriver en utveckling av det amerikanska samhället som fortsatt in i vår tid och som gör en läsning än mer relevant idag.
I sin bok Eliternas uppror(1995) frilade Christopher Lasch, på ett närmast profetiskt vis, rötterna till det samhälleliga sönderfall som idag, 30 år senare, är så mycket mer framträdande. Christopher Lasch (1932 1994) var en amerikansk historiker vid University of Rochester, New York. De originella analyser och tolkningar av efterkrigstidens samhällsutveckling som han presenterade i flera böcker har fort satt att väcka intresse efter hans död.
Factfulness - Tio knep som hjälper dig att förstå världen. Av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund
“Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka”. - Hans Rosling
När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker - alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?