Källkritikens dag 13 mars – viktigare än någonsin

Idag är det den 13 mars och sedan 2017 har det varit Källkritikens dag.

Kanske uppmärksammas den inte så mycket men källkritikens vikt växer för varje dag då nya medier och informationskällor sköljer information över oss. Fakta blandas med åsikter, känslor, propaganda, och ibland ren desinformation och det blir allt svårare för många att hålla isär vad som är vad.

Förra året, på Källkritikens dag, publicerade Internetstiftelsen en kompletterande undersökning till deras årliga rapport "Svenskarna och internet". Där framgick att fler än 6 av 10 upplever att det är svårt att avgöra vad som är sant eller falskt av det som skrivs om konflikten mellan Israel och Palestina, och drygt 5 av 10 har svårt att bedöma trovärdigheten i informationen om Rysslands hot mot Sverige.

Samtidigt som många har svårt att veta vad som är sant och inte så bidrar man ändå ibland själv till att sprida informationen vidare. Undersökningen visade att nästan 1 av 10 (7%) hade under de senaste 6 månaderna delat artiklar eller nyhetsinslag utan att ha läst/sett hela inslaget.

Svårast att avgöra vad som är sant eller falskt ansågs det vara på sociala medier eller när det handlade om en fråga som man redan höll med om. Innehållet på sociala medier styrs ofta hårt av det vi redan gillar och kanske håller med om, vilket gör det extra svårt att avgöra vad som är sant och extra lätt att dras med i delandet.

Kanske behöver vi låta källkritikens dag få lite mer uppmärksamhet framöver. Kanelbullar, våfflor och semlor i all ära men deras bidrag till demokratins utveckling är inte så stora som källkritikens har varit och kommer att vara framöver. Hur skall du fira Källkritikens dag den 13 mars i år? Om du inte har någon särskild plan så får du en av mig: Fakta dig! 

 

Mvh David

David Sjölander

VD och konsult i affärsutveckling Pilot Technology Management

Davids omfattande erfarenhet från ideella organisationer och affärsutveckling är central för Fact up! ́s organisationsstruktur och tillväxtstrategi. Han har gedigen erfarenhet av verksamhets- och affärsutveckling i flera branscher inom såväl näringsliv som offentlig sektor. David har bland annat varit föreningsledare med nio år som styrelseledamot och sekreterare i BK Häcken/Gothia Cup.

https://www.linkedin.com/in/davidsjolander/
Föregående
Föregående

Avsnitt 26 - Att se människan och skapa meningsfulla sammanhang

Nästa
Nästa

Folkbildningspodden # 53– Bodil Jönsson om folkbildning mellan tanke och erfarenhet