KUNSKAPENS
VÄRDEGRUND
- En handlingsinriktad kurs!
En två månaders kurs på kvartsfart i att förstå och hantera vår samtids kunskapsförvirring och hur du medverkar till att minska den!
FÖRANMÄL DIG!
(Anmälan är inte bindande)
KURSLEDNING
Bodil Jönsson, innehållslig kursledare med dels akademisk bakgrund (professor emerita, Lunds Universitet), dels författare, föreläsare och folkbildare. Hedersdoktor vid utbildningsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs Universitet.
Jonas Fagerson, producent med en bakgrund inom kommunikation, kultur och förändringsarbete. Initiativtagare och ordförande i den ideella föreningen Fact up! samt ansvarig för kursplattformen Ringla Academy.
Kursen ges i samverkan mellan UPPDRAG KUNSKAP AB OCH FACT UP!
ANMÄLAN och KOSTNAD
Du kan föranmäla dig redan nu på genom att fylla i formuläret här.
Kursavgift: 625 kronor exkl. studiematerial.
FLEXIBEL KURSSTART
Du kan börja kursen när du vill från och med den 10 april, 2025. Starterna för fördjupningsspåren nedan sker tidigast i september, 2025.
Vi börjar då med de spår som väckt störst intresse.
Läs mer nedan eller ladda hem vår broschyr >>>
SYFTE
Kursen hjälper dig förstå och hantera vår tids kunskapsförvirring och ger dig verktyg så att du kan medverka till att minska den. Tillsammans bygger vi en kunskapsbank med flera exempel, baserade på deltagarnas observationer, erfarenheter och idéer om konkreta åtgärder.
OMFÅNG
Kursen omfattar cirka två veckors effektiv studietid, men rekommenderas på kvartsfart (2 månader) för att ge utrymme för nödvändig reflektion. Du kan alltså gå kursen på 2 veckor men vi rekommenderar kvartsfart, dvs att man tar 2 månader på sig. Kursen kräver en eftertanke utöver det vanliga, vilket inkluderar att du också måste hinna sova på saken.
VÄLKOMMEN TILL EN AKTIVETETSBASERAD KURS
Detta är en kurs som man går för att snarare än på grund av. Du kan exempelvis delta i den för barnens, kunskapens eller din egen skull. Eller för att bidra till demokratin, framtiden eller din verksamhet.
Kursen ställer, som sig bör, krav på prestationer. Du ska läsa in dig på kurslitteraturen och med förankring i den redovisa för dig relevanta:
exempel ur verkligheten
föreställningar om sammanhang
egna prioriteringar
På kursledningens sida har vi tack vare AI bra verktyg för att spara, analysera och värdera alla bidrag som kommer in och analysera stora datamängder. Du kommer att få återkopplingar och omvärlden kommer att kunna ta del av den uppbyggda kunskapsbankens exempel (anonymiserat).
KURSLITTERATUR/ -MATERIAL
Boken ”Fact up!” (Langenskiölds förlag, 241205) alternativt ljudboken
Radioprogrammet ”Vinter i P1” (sändes 250101)
Veckobrev om kunskapsutmaningar (sedan 231212)
Poddavsnitt om kunskapsutmaningar (sedan 240308)
Du kan ta till dig kursen individuellt eller i grupp. All redovisning sker på individuell basis. Skillnaden mellan att gå kursen respektive att ”bara” läsa och/eller lyssna på böcker, veckobrev, poddar och radioprogram är att du får stöd till eftertanke och lärande genom den struktur som kursen har och alla de exempel som redan finns. Den ger dig chansen att landa i en bergfast övertygelse om kunskapens betydelse för ditt och andras liv och era förmågor till ömsesidigt samspel.
HUR KURSEN GÅR TILL
Första steget är att du ska ta till dig kursmaterialet:
en bok på dryga 200 sidor (2 dagar)
ett 90-minuters radioprogram (som kan kräva flera lyssningar, dvs ½ dag)
över 50 veckobrev och drygt 25 poddar (tillsammans 2 ½ dag)
Detta sker helt på egen hand eller i egna grupper. Det mesta är lättläst/lättlyssnat, möjligen med undantag för det sista kapitlet i boken FactUp!, ”6. En väv av sammanhang” till vilken det finns en studiehandledning som stöd.
Ett råd är att hela tiden föra anteckningar om sådant som du fäster dig särskilt vid och som du kanske vill utveckla, kommentera, prioritera, veta mera om eller bara gilla eller ogilla rakt upp och ner. Du kan förstås också först ögna kursens uppgifter och sedan hålla fokus på dessa när du sätter dig in i materialet. Eller så kan du hela tiden växla mellan uppgifter och kurslitteratur.
Växelverkan mellan dig, övriga nätburna kursdeltagare och kursledningen börjar inte förrän du redan tagit till dig befintligt material. Givetvis kan du/ni forma egna instuderingsgrupper på hemmaplan utanför själva kursen.
SJU BETYDELSEBÄRANDE PERSPEKTIV
Kurslitteraturen och kursupplägget speglar kursledningens samlade Naturliga Intelligenser, våra NI:er. När du sedan läser och lyssnar, tänker till, samtalar och bidrar gör du det utifrån din NI och andra kursdeltagare gör det utifrån sina NI:er. Hur ska vi då kunna hitta det nya gemensamma, hur kan vi stråla samman, gå på djupet, fokusera, tala och skriva oss samman, åtminstone om det viktigaste? Jo, genom att hålla oss till de viktigaste betydelsebärande perspektiven.
Vi kommer att hålla oss till sju (7) perspektiv och sju-stjärnan (septogrammet/heptagrammet) får fungera som en nyckelbild. Den visar bland annat hur sju perspektiv kan vara unika men ändå hänga samman (”seven is a great number”). Kolla själv om du kan rita septogrammet här utan att lyfta pennan från papperet en enda gång.
Detta är de sju viktigaste frågorna bakom vår kunskapssatsning:
1. Hur hänger kunskap ihop med tid och trygghet?
2. Vad ställer kunskapsföraktet till med?
3. Har kunskapsföraktet redan börjat avta?
4. Vilken roll fyller skola och folkbildning?
5. Hur ska det gå för barnen och tonåringarna?
6. Vilka existentiella funktioner fyller kunskapen?
7. Vad gör kunskapen med gemenskaper och demokrati?
Ordningen mellan de sju är godtycklig – du kan börja med det som intresserar dig mest. Väljer du att gå kursen i studiecirkelform tillsammans med andra, föreslår vi att ni avhandlar ett perspektiv per gång. Eller i varje fall inte mer än två – vart och ett kräver nämligen en skarp koncentration.
KURSPRESTATIONER
På var och en av de sju frågorna kommer du först att få korta huvudsvar från Bodil och därefter ha som egen uppgift att:
Komplettera dessa med egna huvudsvar (fritext, valfri längd)
Bidra med egna konkreta exempel (fritext, valfri längd)
Det viktiga i dina svar är att du känner att du kan och vill stå för dem och därmed också kan och vill ta ansvar för dem. Samt att du i din beskrivning av konkreta exempel är så tydlig att också andra kan förstå dina inlägg.
Du kommer att få återkoppling på dina svar och dessa kommer också att i redigerad form ingå i den kunskapsbank som kursen resulterar i.
Känn dig alltså trygg med att dina svar kommer att nyttiggöras och inte försvinna ut i tomma intet!
FORTSÄTTNINGSMÖJLIGHETER
Efter avslutad kurs får du ett diplom på att du gått igenom kursen. Det finns också en möjlighet att fortsätta med ett fördjupningsspår inriktat på arbetsgemenskaper eller intressegemenskaper.
Preliminärt planerar vi för sju sådana riktade till respektive:
1. Systemnära aktörer i skolan
2. Elevnära aktörer i skolan
3. Föräldrar och far-och morföräldrar/ närstående som vill engagera sig främst för barnens skull.
4. Folkhögskoleledare och -lärare samt övriga engagerade i folkbildningsverksamheter
5. Systemnära aktörer i hälso- och sjukvården samt social omsorg
6. Patientnära aktörer i hälso- och sjukvården samt social omsorg
7. Pensionärer med olika bakgrunder förenade av ett starkt kunskapsengagemang