Källkritikens betydelse för elevernas digitala framtid
På radionyheterna härom veckan hörde jag ett inslag om att många svenska elever saknar grundläggande digital kompetens enligt en internationell studie. Som ingenjör blev jag nyfiken på vad som menades med digital kompetens och sökte efter den aktuella forskningsrapporten.
Det var den internationella studien ICILS som avsågs och i korthet kan sägas att digital kompetens avsåg “Dator- och informationskunnighet” samt “Datalogiskt tänkande”. Bland begrepp som tekniska färdigheter, produktion och bearbetning av digitalt innehåll och ren programmering såg jag att i “Dator- och informationskunnighet” även ingick insamling och hantering av information och kritisk bedömning av källor.
Rapporten framhåller att många elever i Sverige, precis som i andra deltagande länder, har begränsade kunskaper i kritisk källbedömning, vilket är en viktig del av dator- och informationskunnighet och en central färdighet för att delta effektivt och säkert i en digital miljö. Rapporten understryker också att källkritik är avgörande för att elever ska kunna delta ansvarsfullt och medvetet i samhället och bidra till en hållbar demokrati.
Med egna barn i skolåder med aktiva digitala liv är denna fråga mycket angelägen för mig. Källkritisk förmåga är livsviktig för demokratisk delaktighet för att kunna fatta informerade beslut och delta i demokratiska processer, skydda mot desinformation och utveckla social och etisk medvetenhet kring digital kommunikation.
Mitt engagemang i Fact up! drivs till stor del av min önskan att öka den källkritiska förmågan hos oss alla medborgare, inte bara skolelevernas. Om vi dock inte skulle klara av att lära äldre generationer att inte tro allt de ser, hör eller läser så kanske vi kan lära de nya generationerna i tid. Forskningsrapporten gav därför vatten på min kvarn och stärker min tro på vikten av vårt arbete kring folkbildning och demokratifrågor i Fact up!.
Har du arbetat med att öka källkritisk förmåga inom skolan och vill lyfta fram något framgångsrikt exempel? Hör gärna av dig till mig på david.sjolander@factup.se.
Uppåt – Framåt!