In(ter)vention - Vad krävs för att du ska känna dig som en människa?

Ett samarbete mellan forskare, medforskare med flyktingbakgrund, en kommunikatör och en konstnär. Som tillsammans utforskar hur man kan göra meningsfull och etisk samskapande forskning med flyktingar – och hur resultatet kan kommuniceras med hjälp av konst.

Forskning möter konst

Under 2023–2024 skapade Anna Haglund, artist-in-residence i forskargruppen CHAP (Child Health and Parenting) vid Uppsala universitet, ett deltagarbaserat ljudverk utifrån Elin Inges forskning om emotionella och etiska faktorer vid samskapande forskning.

Foto: Mikael Wallerstedt

Forskning möter konst: Ett kommunikationsprojekt om samskapande forskning

I projektet samarbetar forskare, medforskare med flyktingbakgrund, en kommunikatör och en professionell konstnär kring det som är forskningens huvudfråga – hur man kan göra meningsfull och etisk samskapande forskning med flyktingar och hur detta kan kommuniceras utanför akademin. Inom projektet skapar vi tre kommunikationsplattformar:

  • En handbok med praktisk guidning till etisk samskapande forskning med personer med erfarenhet av flykt

  • Ett upplevelsebaserat konstverk om samskapande forskning, som utgår ifrån hur forskningsresultaten tolkas av en konstnär

  • Utbildningsmaterial för forskare och organisationer som vill arbeta med samskapande forskning

Det här projektet bygger på forskningsresultat från ett doktorandprojekt om att involvera flyktingar som medskapare i forskning. Resultaten kommer utifrån data från beteendeobservationer och fokusgruppdiskussioner, och analyser av involveringsprocesser.

Projektet pågår under 2023 och 2024.




Föregående
Föregående

Bodil Jönsson blir en av årets vinterpratare i Vinter i P1

Nästa
Nästa

20 råd för att överleva i en tid av övervakning och auktoritarism