20 råd för att överleva i en tid av övervakning och auktoritarism
Carole Cadwalladr gav i en artikel i The Guardian (som DN sedan lät översätta och publicera) 20 råd för att överleva i en tid när vi ser att allt fler länder hamnar i händerna på allt mer auktoritära ledare. Råden är inga lättsamma, käcka uppmaningar som ”tänk positivt” eller ”det kommer att bli bättre snart” utan hårdföra och handfasta råd där fokus ligger på hur du ska tänka och agera för att rädda inte bara dig själv utan hela samhället.
Två av punkterna i denna digra lista känns för mig extra viktiga för de är själva startpunkten för att kunna agera - den första är nummer fyra i hennes lista: Det låter kanske skrämmande och det är meningen och den andra är nummer fem i Cadwalladrs lista Du har mer makt än du tror. Att först erkänna, sätta namn på och beskriva den verklighet som vi lever i utan att förminska och släta över är första steget. Att sen snabbt ta sig ur den känsla av hopplöshet som den verkligheten kan ge upphov till och komma fram till att jag kan göra något och jag gör det nu. Cadwalladr vet vad hon pratar om, hon har varit där. Hon är en grävande brittisk journalist som bland annat avslöjade Cambridge Analytics.
Men var ska jag börja? Några av de handfasta råden som hon ger handlar om hur du agerar på internet, i sociala medier och vilka plattformar du väljer att agera på och med vem. Andra råd är mer inriktade på dig som person och din inställning. Hon skriver till exempel att vi ska göra det svårt genom att inte ge efter för tidigt, att vi behöver inse att vi har svalt mycket av det som sägs (vilket är helt ok) men nu är det dags att erkänna, spy upp det och gå vidare. Hon menar också att vi inte ska låta ilskan begränsa vilka vi pratar med, vi behöver goda relationer i alla läger även med människor som inte tycker som vi. Hon uppmanar oss också att lär känna dig själv, planera långsiktigt och använd humor!
I artikeln tipsar Cadwalladr oss om Timothy Snyder ”Om tyranni” från 2017 som en viktig guide till att förstå vår auktoritära tidsålder. Snyder ger henne ett nytt råd som hon skickar vidare och som jag tar med mig att fundera över: ”Ta reda på vad du står för och vad du anser gott.”
Nu ligger ”Om tyranniet” på läslistan inför jul - lika bra att fakta sig - för som Cadwalladr skriver ”Sanning finns, fakta finns, förhåll dig till den”.
Allt gott,
Helena